Председнички избори у Ирану

Петак, 7. јун 2013. године


У петак, 14. јуна 2013. године у Ирану ће бити одржани једанаести председнички избори, на коме ће бирачи гласати за једног од 6 председничких кандидата. У случају да ни један кандидат не освоји више од 50% гласова у првом кругу, други круг председничких избора биће одржан 21. јуна.

Паралелно са председничким изборима, 14. јуна ће бити одржани и локални избори на којима ће грађани бирати предсатавнике градских и општинских власти.

Осим у Ирану, ирански држављани који живе или раде у иностранству моћи ће да гласају у дипломатским представништвима И.Р. Ирана у земљама у којима се налазе. У Београду, гласачко место ће се налазити у Амбасади И.Р. Ирана, ул. Љутице Богдана бр. 40, и биће отворено од 8 до 18 часова.


ГЛАС НАРОДА ЈЕ МЕРА ВЛАСТИ


Порука имама Хомеинија иранским грађанима у Ирану и дијаспори:

Оснивач Исламске Републике Ирана и вођа Исламске револуције имам Хомеини за живота је у више наврата позивао и охрабривао народ да својим учешћем на изборима узму сопствену судбину у своје руке и допринесу јачању своје отаџбине. Следе изводи из једне од његових порука:

"Учешће на изборима је наша дужност према Богу, то је наша дужност према народу, то је наш људски задатак, наша обавеза коју је потребно испоштовати, и сви ми смо обавезни да учествујемо на изборима.

Право сваког народа је да одреди своју судбину и да одређивање будућег облика и врсте власти буде у његовим рукама.

С обзиром да је више од 90 одсто иранског народа муслиманске вероисповести, природно је да државна власт буде успостављена на основу исламских принципа и закона.

Друштво сутрашњице биће процењитељ и критичар данашњице, те је пресудно да сви учествују у избору власти.

Моћ је у рукама народа, сваки појединац има ауторитет, и свака мудра особа прихвата да судбина сваког појединца мора бити у његовим сопственим рукама.

Закон налаже а мудрост потврђује да је једно од основних људских парава да судбина сваког појединца мора бити у његовим сопственим рукама. Самим тим и судбина сваког народа мора бити у његовим рукама.

Наравно, ви сте слободни да дате свој глас како год желите и за кога год желите, само немојте бити равнодушни према судбини своје земље, према исламу и према народу, немојте бити равнодушни према својој отаџбини.

Сви ми, пунолетни мушкарци и жене, исто онако како нам је обавеза да поштујемо верске обреде, обавеза нам је и да бринемо о својој судбини.

Исламска власт је у својој суштини демократска власт, што подразумева да све верске мањине имају потпуну слободу и да свако може да изрази своје мишљење. Ислам има одговор на све идеје, а исламска власт на сва питања одговара логиком.

Данас, учествовати на председничким изборима не само да је друштвена обавеза, него је и верска исламска дужност и наша обавеза према Аллаху." 

Порука лидера Исламске Републике Ирана ајатолаха Хаменеија:

"Учешће на изборима показатељ је моћног присуства народа у покретима ка идеалима, које несумњиво са собом доноси и друге успехе, пружа сигурност држави, даје јој достојанство и међународни углед.

Исламска Република има свој корен, а тај корен јесте народ. Окупљање народа око овог система доноси благостање и достојанство како за систем, тако и за сам народ и за земљу. Народ помаже овај систем да буде достојанствен, а то достојанство, сигурност и безбедност, припадају и народу самом. Учешћем у власти народ сам омогућује лакше решавање сопствених проблема, и ово је општа формула успеха исламске власти. Према томе, на изборима који су пред нама присуство народа треба да буде масовно и страствено."


Саопштење Амбасаде И.Р. Ирана у Београду повoдoм председничких избора:
 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)