Порука иранског лидера поводом овогодишњег хаџа

Субота, 2. септембар 2017. године
У име Алаха, Милостивог, Самилосног

Слављен нека је Алах, Господар светова, и мир и поздрав нашем предводнику Мухамеду – коначном Посланику – његовој безгрешној породици и изабраним пратиоцима.

Свемогућем Богу захваљујем што је ове године, као и претходних, благословио бројне вернике широм света одласком ха хаџ; били су у прилици искусити добробити тог окрепљујућег и благословеног извора. Имали су прилику приближити се дому Бога Свемогућег: предати се богоштовању, молитви, помињању и призивању Бога, данима и ноћима у којима драгоцени и благодатни сати додирују срца и прочишћавају и ките душе попут чудотворног мелема.

Хаџ је мистични чин богоштовања у светом месту, окружењу које обилује божијим милостима, и које је отелотворење обележја и знамења Узвишеног Алаха. Хаџ побожним, покорним и мудрим слугама божијим може помоћи да достигну духовне положаје; може им помоћи да постану дичне и просветљене особе; може им дати да буду проницљиви и одважни чланови друштва спремни да крену у акцију и прикључе се џихаду (труду зарад Бога). И духовни и политички, и индивидуални и друштвени аспекти посве су изразити и видни у овој јединственој обавези: данас су муслиманској заједници крајње потребна оба ова аспекта.

С једне стране, магија материјализма неуморно заводи и истребљује користећи напредна средства, а са друге стране, политике доминирајућег система уносе раздор и распламсавају ватре неслоге међу муслиманима, претварајући исламске земље у пакао несигурности и размирица.

Хаџ може бити лек за обе ове кобне болести од којих муслимански свет пати. Може прочистити срца од нечистоћа и просветлити их светлом богобојазни и разумевања, може отворити очи пред горким истинама исламског света, може ојачати одлучност појединца у циљу супротстављања истима, може му корак учинити сигурним и руке и ум му учинити спремним.

Данас исламски свет пати од несигурности: моралне, духовне и политичке. Главни фактори који стоје иза овога јесу наша небрига и брутална инвазија коју непријатељ води. Нисмо испунили наше верске и утврђене дужности пред суровом инвазијом непријатеља. Заборавили смо да будемо "снажни према неверницима" и "самилосни једни према другима." [Кур'ан, 48:29]

Резултат тога је да ционистички непријатељ изазива раздор у срцу исламског света док смо ми, игноришући несумњиву дужност спаса Палестине, заокупљени локалним ратовима у Сирији, Ираку, Јемену, Либији и Бахреину, и супротстављањем тероризму у Авганистану, Пакистану и другде.

Челници исламских земаља и политичке, верске и културне личности исламског света на својим плећима носе тешку дужност: дужност успостављања јединства и спречавања свих да се упуштају у племенске и унутар-религијске сукобе; дужност упућивања нација у непријатељске методе и подмуклу природу осионости и ционизма; дужност оспособљавања свих у циљу супротстављања непријатељу на различитим пољима суптилног рата и отвореног рата; дужност хитног спречавања катастрофалних инцидената у исламским земљама – чији је горки пример тренутно стање у Јемену, које је извор жалости и протеста; дужност пружања одлучне подршке потлаченим муслиманским мањинама, попут муслимана у Мјанмару и других мањина; и што је најважније, дужност одбране Палестине и пружања безусловне сарадње и помоћи народу који се већ 70 година бори за своју узурпирану земљу.

То су важне дужности које падају на наша плећа: народи би требало да их захтевају од својих влада; истакнуте личности би требало да теже да их испуне с непоколебљивом одлучношћу и чистим намерама. Ови задаци су потпуно утелотворење помоћи божијој религији, и зацело ће бити праћени божијом помоћу на основу обећања од Бога.

Ово је наук хаџа, и надам се да ћемо га моћи разумети и по њему деловати.

Бога молим да прихвати ваше ходочашће. Желим и да одам почаст страдалницима у Мини и Масђед ал-Хараму, и Бога Доброчинитеља и Великодушног молим да их уздигне.

Поздрав и милост Алахова нек је уз вас.

Сејед Али Хаменеи

29. август 2017. (7. шахривар 1396.

7. зу-л-хиџе 1438. 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)