Порука вође Исламске револуције на
Међународној конференцији о глобалној борби против тероризма
Порука вође Исламске револуције на Међународној конференцији о глобалној борби против тероризма


25. јун 2011.У име Бога, Милостивог, Самилосног

Драги гости и поштовани учесници, добродошли. Желео бих да вам се захвалим на доласку како би разговарали о једној од трагичних појава која тренутно погађа човечанство, наиме, тероризму. Божијом милошћу, такве дискусије, које би без икакве сумње требало да се наставе и доведу до свесне одлучности и искреног напора у глобалној заједници, биће суштински корак ка сузбијању тероризма и очувања човечанства од ове болне појаве. Верујући у Божје вођство и помоћ, заједно са свим искреним и саосећајним људима, и свима који се осећају одговорним, ми ћемо са пуно нада наставити да се бавимо овим питањем.

Тероризам није нов феномен. Он није производ савременог доба. Међутим, појава страховитог оружја које олакшава трагична масовна убиства, овај саблажњив феномен за осуду учинили су сто пута страшнијим и опаснијим.

Још једна важна и ужасавајућа тачка су злобни прорачуни владајућих сила које су увеле тероризам у сферу њихових политика и планова као средство остварења њихових нелегитимних циљева.

Историјско памћење народа нашег региона никада неће заборавити како су колонијалне владе, у циљу заузимања Палестине и истеравања њеног потлаченог становништва из његових домова, организовале сурове терористичке организације као што је Светска ционистичка организација и више десетина њој сличних организација и изазвале трагедију у Деир Јасину.

Од свог оснивања до данас, ционистички режим отворено наставља да врши терористичке активности унутар и изван Палестине и да то бесрамно објављује. Тренутни и претходни лидери ционистичког режима отворено се поносе својом историјом терора и - у одређеним случајевима - властитим учешћем у терористичким активностима.

Режим Сједињених Америчких Држава је још један пример; режим који је оставио дугачак траг терористичких активности као и финансијску и оружану подршку организованим терористима у земљама региона. Смртоносни ваздушни напади на незаштићене породица у селима и обесправљеним областима Авганистана и Пакистана, много пута су свадбено весеље претвориле у горчину жалости и оплакивања; злочини ‘блеквотерса’ у Ираку и убијање ирачких цивила и истакнутих личности; подржавање бомбашима у Ирану, Ираку и Пакистану; убиство нуклеарног научника у Ирану у сарадњи са Мосад-ом; обарање иранског путничког авиона у Персијском заливу и убијања око 300 невине деце, мушкараца и жена - то су примери овог срамног и незаборавног трага злочина.

Америка, Енглеска и неке друге западне владе, са својим мрачним и оптужујућим досијеом у терористичким активностима, списку својих екстравагантних тврдњи додале су и тврдње о борби против тероризма.Терористи који су немилосрдно убили хиљаде људи 80-их година прошлог века сада живе под заштитом европске владе и државника, исти терористи који су једном приликом убили 72 научне и политичке личности и високих званичника Ирана, другом приликом су убили нашег председника, премијера и министра. Са таквим понашањем тврдње о борби против тероризма делују крајње бестидно.

У исто време, Америка и њени европски следбеници као терористе су означили палестинске групе отпора које се поштено боре да сачувају своју домовину.

Из перспективе лидера поретка доминације, тероризам је све оно што угрожава њихове нелегитимне интересе. Они за терористе означавају борце отпора који бране своје легитимно право борбе против окупатора, али као терористе не препознају своје злокбне и плаћеничке центре који угрожавају животе и безбедност невиних људи. Једна од основних ствари коју ова конференција може да уради је да представи јасну и прецизну дефиницију тероризма.

Ослањајући се на исламско учење - у коме људско достојанство има приоритет и према коме је убиство једног невиног човека као убијање свих људских бића - и као народ који је претрпео велике губитке током протекле три деценије као резултат тероризма, сматрамо да је борба против овог зла наша примарна обавеза, и, уз Божију милост, ми ћемо свом снагом наставити наше напоре на путу ове велике борбе.

Нека је мир над вама и Божијим робовима.

Сејјед Али Хаменеи

25. јун 2011.


 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)