Порука лидера Исламске револуције поводом наступања Нове 1395. године

Понедељак, 21. март 2016. године


Ајатолах Сејед Али Хаменеи, лидер Исламске револуције у поруци поводом наступања Ноуруза 1395. хиџретске соларне године, упутио је честитку свим Иранцима широм света, назвавши долазећу годину економије отпора, деловања и акције.“


Преносимо поруку ајатолаха Хаменеија у целости:

У име Алаха, Милосног, Самилосног
О Ти који усмераваш срца и погледе,
О Ти који планираш ноћи и дане,
О Ти који мењаш стања и прилике,
Учини наше стање најбољим могућим.


Божији поздрав врлој и честитој Фатими ал-Марзиех, кћери Посланиковој (с.а.в.с). И Божији поздрав Алаховом уваженом Изасланику, да се наше душе за Њега жртвују и да нам се вољом Алаховом што пре поново укаже.

Упућујем срдачне честитке драгим породицама шехида, драгим ратним војним инвалидима, Иранцима свугде у свету. Нека је такође благословљен овај благдан нашим драгим гостима.

Посебне честитке упућујем породицама наших драгих шехида, ратних војних инвалида, њиховим цењеним породицама и свим пожртвованицима. Моје мисли су са нашим честитим шехидима и нашем честитом Имаму.

Година која је почела, 1395. година је и на почетку и на крају благословљена именом хазрети Захре, (с.а.). Почетак ове године компатибилан је њеном племенитом рођењу, а такође и са последњим месецима ове године. Стога, надам се да ће, ако Бог да, 1395. година благословом хазрети Захре (с.а.), бити благословљена година за ирански народ који ће се окористити и извући поуку њеним духовним врлинама и њеним смерницама и начину њеног племенитог живота.

Година која је иза нас, 1394. година је попут свих других година испуњена горчином и слаткоћом, успонима и падовима, а то је природни ток. Од горчине на немилом догађају на Мини до мирних мимохода 22. бахмана (годишњица обележавања победе Исламске револуције) и парламентарних избора. Од потписивања заједничког акционог плана у нуклеарним преговорима (БАРЏАМ) који је креирао наде до забринутости које иду с њим.

Све то су били догађаји који су обележили годину, и све године су такве. Године, дани човековог живота, укључујући могућности, и укључујући могућности над претњама, наше умеће треба бити такво да користимо прилике, те да претње претворимо у шансе.

Пред нама је 1395. хиџретска соларна година. У овој години као и увек постоје прилике и претње, сви морају да улажу напоре како бисмо могли прилике у години у правом смислу те речи, искористити, те нашу земљу од почетка до краја године учинити таквом да се осете разлике.

Постоје наде у 1395. годину. Човек када погледа на целокупну ситуацију, уочава наде за чију реализацију се треба потрудити, мора се радити даноноћно, мора се непрестано залагати.

Главна ствар је у томе да ирански народ мора бити у стању на такав начин радити да се учини нерањивим у односу на непријатељске претње и њихова непријатељска сплеткарења. Морамо радити тако да наспрам непријатељских претњи будемо имуни, те да рањивост сведемо на нулту тачку.

Према мојим прогнозама, питање економије је у врху приоритета, односно међу питањима од приоритетног значаја. Када човек посматра, питање економије је хитније и ургентније од свих осталих. Ако, с Божијом помоћи, успемо, и влада и народ и различити званичници, успеју направити исправан и добар посао по питању економије, постоји нада да ће и други изазови, попут социјалних, моралних и културних, сви они бити утицајни.

По питању економије и оно што је у погледу тога битно и начелно, јесте питање домаће производње, креирања радних места и отклањање незапослености. Питање економског развоја и отпор економском паду. Ова питања се односе на народ. То су питања која народ осећа и која потражује. Сами званичници такођер у својим статистичким подацима, у својим обраћањима треба да покажу да су ови народни захтеви и хтења на месту и у њиховом фокусу.

Ако желимо решити проблем економског пада, ако желимо решити проблем незапослености, ако желимо обуздати раст цена, лек за све то је сажет у корпусу економије отпора и отпорној економији. Економија отпора се односи на све њих. Економијом отпора се може ући на мегдан борбе против незапослености, може се ући у рат против економског пада, може се обуздати раст цена, може се стати наспрам непријатељских претњи, могу се креирати многе шансе за државу и користити новонастале прилике. Услов за економију отпора је у преданом раду и напорима.

Извештај који ми је презентован од стране владиних службеника, показује да је урађен широк спектар послова, међутим ови послови су прелиминарни, послови у домену различитих сектора, органа и апарата, и све то су прелиминарни послови, а оно што је потребно јесте континуитет у смислу практичног деловања у домену пословног производа на услузи народу. То је оно што је обавеза, и на што ћу, ако Бог да, указати у елаборацији говора нашем драгом народу.

Стога, оно што сам као мото за текућу 1395. х.с.г. одабрао јесте ''Економија отпора, деловање и акција.'' Овај пут и исправна траса су јасни, воде према ономе што нам је потребно.

Дакако, немамо очекивање да ово деловање и акција реше све проблеме и изазове у једној години. Али, сигуран сам да, ако будемо деловали по програму и на исправан начин, на крају године сведочићемо траговима и знацима нашег напора.

Упућујем захвалност свима онима који на овом путу улажу напоре и залагање. Још једном упућујем поздраве и честитке драгом иранском народу, и упућујем Божији поздрав хазрети Мухамеду (с.а.в.с.), његовој часној и племенитој породици и осталим муслиманским великанима.

Божији поздрав свима вама, и нека вас Алахова милост и берићет обаспе.
Сејед Али Хаменеи
 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)