Порука лидера Исламске револуције поводом наступања Нове 1394. године

Субота, 21. март 2015. године


Ајатолах Сејед Али Хаменеи, лидер Исламске револуције у поруци поводом наступања Ноуруза 1394. хиџретске соларне године, упутио је честитку свим Иранцима широм света, назвавши долазећу годину годином владе и народа, емпатије и истомишљеништва.“


Преносимо поруку ајатолаха Хаменеија у целости:

У име Аллаха, Милостивог, Самилосног.

Почетак године се подудара са данима шехадета хазрети Захре с.а.; љубав и поштовање нашег народа према Посланиковој с.а.в.с. породици и уваженој кћерки Посланика Ислама (а.с.) има и своје потребе и засигурно ће сви уважавати те потребе и те ће потребе сигурно бити уважене. Надати је се да ће ови дани и ова година бити испуњени Фатиминим (с.а.) берићетом; и да ће њено слављено и истакнуто име и сећање на њу оставити дубоког трага у животима нашег народа у 1394. години.

И надам се да ће почетак овогодишњег пролећа и природе који је уједно и почетак нове хиџретске соларне године бити (посебно) благородан за иранску нацију и све нације које славе и обележавају Норуз. Искрене селаме шаљем хазрети Бакијетуллаху, нека Бог чува његову душу, и у овој прилици се желим сетити нашег драгог Имама и палих шехида и надам се да ћемо и ми бити обвесељени благодарношћу њихових добрих душа и молитви њихових чистих душа.

Укратко ћемо се осврнути на нека од дешавања у 1393. години и укратко погледајмо на годину која наступа у овим сатима. Протекла 1939. година је за иранску нацију и на домаћем и на иностраном, односно међународном плану била година великих и многобројних догађаја; пред собом смо имали изазове а имали смо и напредака; на самом почетку 1393. године, управо захваљујући тим изазовима на међународном плану сам именовао ту годину слоганом „економија и култура с националном одлучношћу и интензивним управљањем". И посматрањем онога што се десило у 1393. години примећујемо да је национална одлучност ступила на сцену. Наша нација је показала снажну одлучност и у подношењу одређених проблема који су постојали, то су показали и 22. бахмана (11. фебруара) на Дан Кудса, а и током програма Арба'ина су показали ову одлучност. Интензивно управљање се такође, хвала Богу, показало у одређеним секторима. У свим оним секторима у којима је примиећено интензивно управљање, приметни су били и велики успеси. Свакако, ово није препорука само за протеклу годину – национална одлучност и интензивно управљање су препоручљиви и потребни нашој нацији и за ову али и за наредне године које су пред нама.

Али, у 1394. години имам велике жеље за нашу велику и драгу нацију, а све те жеље су на дохват руке. Моја посебна жеља за нашу велику и драгу нацију у овој години су економски просперитет; снага и част у региону и свету; велики научни напредак у правом смислу речи; правна и економска праведност; и вера и духовност који су најважније компоненте и основе за постизање свих ових поглавља. Ја сматрам да су сва ова тражења и све ове жеље на дохват руке; ниједна од њих није нешто што би могло бити изван националних капацитета иранског народа и политичких потенцијала нашег државног система. Наши капацитети су многобројни; на тим пољима имамо много тога понудити а, ако Бог да, о најважнијима ћу говорити у суботу после подне.

Оно што желим да кажем мојој драгој нацији у овим моментима јесте да су ти капацитети на дохват руке али да имају одређене предуслове; један од најзначајнијих предуслова је искрена и пријатељска сарадња између народа и Владе; ако дође до формирања ове пријатељске сарадње између две стране, засигурно ће онда бити све на дохват руке од онога што сам навео као жељу и наш драги народ ће властитим очима видети резултате тога. Влада стоји на услузи народу; а народ је тај који налаже Влади. Колико год између народа и Владе буде постигнуто пријатељство и присност, колико год буде постигнута сарадња и солидарност, послови ће бити боље провођени у дело. Потребно је да једни према другима постигну поверење; да Влада, у правом смислу речи, прихвати народ и да правилно прихвати вредност, важност и потенцијале народа; и да народ у правом смислу речи има поверења у Владу која стоји на располагању управо народу. Ја и на том пољу и у овом сектору имам жељу да укажем на неке ствари о којима ћу, ако Бог да, говорити у говору (после подне). Стога, ја сматрам да ову годину требамо схватити годином широке сарадње између Владе и народа; за ову годину сам изабрао следећи назив и слоган „Влада и народ, емпатија и истомишљеништво". Надам се да ће овај слоган бити спроведен у дело и да ће обе стране овог слогана, односно наша драга нација, наша велика нација, одлучна и храбра нација, мудра и интелигентна нација и такођер Влада која стоји на служби, бити у стању да, у правом смисли речи, овај слоган проведу у дело и да ће видети ефекте и резултате.

Узвишеног Господара молим и за успех и напредак свих великих послова наше земље и од Свемогућег тражим наш успех у стајању на услузи.

Вес-селаму алејкум ве рахметуллахи ве берекатуху.
Сејед Али Хаменеи
 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)