Порука Ајатолаха Хаменеија поводом Хаџа
У име Аллаха Милостивог, Самилосног

Сва хвала припада Аллаху, Господару свих светова. Нека је Аллахов благослов и селам на Часног Посланика и чисте и одабране из његове породице, и достојне асхабе.

Стигли су дани хаџа, испуњени милошћу и благодатима, и још једном они срећни, који су почашћени овим часним присуством у овим узвишеним и светим обредима, налазе се у милости Божијој. Овде, ово време и место, сваког од вас који обављате обреде хаџа, позива духовном и материјалном уздигнућу.

Овде, муслиманке и муслимани, језиком и срцем, одазивају (леббејк) се Божијем позиву доброти и спасењу.

Овде се указују све прилике за увежбавање братства, јединства и одрицање од греха.

Овде је место самоодгоја и учења; изложба јединства, грандиозности и разноликости исламског уммета; фронт борбе против шејтана и идолопоклонства.

Ово место је Свемоћни и Мудри Господар предодредио верницима да се сусретну са својим интересима.

Онда када отворимо мудре и разборите очи, ово Небеско обећање обузима све наше индивидуалне и друштвене животне тежње. Посебна својства хаџа су у испреплетености дуњалука и Ахирета и испреплетности индвидуе и колектива.

Непатворена и грандиозна Ка’ба; кружење (таваф) тела и срца у круг чине једну чврсту и вечну осовину; настојање и континуирани напор, као и склад између почетка и краја; свеобухватно кретање ка степенима уздигнућа Арефата и Маш’ара, стања и присутности које срца на овом грандиозном Махшару, чини чистим и свежим; свеобухватни поход за суочавање са симболом шејтана; и тада сви заједно, са свих страна, свих боја људске коже, на свим обредима испуњеним тајнама, пуноћом смисла и смерницама… чине јединствене карактеристике ове садржајне и смислом испуњене верске дужности.

Једно овакво окупљање које срце подсећа на величање Господара и које тишину срца човековог подиже у светло богобојазности и веровања, и које већ сутра ослобађа од окова јаства (его) и апсорбира у разнолик скуп исламског уммета; његово тело прекрива одјећа (ихрами) која га чува од отрова греха; а такође мотивише његов борилачки дух за борбу против шејтана и идолопоклонства.

Управо овде долази до изражаја ходочасник хаџија као јединка у широком распону исламског уммета који се утапа у његов капацитет и његову снагу и који полаже наду у будућност а такође га припрема и за стварање улоге у том јединственом и непоновљивом осећају.

Свакако, ако буде међу онима који су почашћени Божијом милошћу и успехом, поновно даје завет посланику Мухаммеду с.а.вс. и ступа у чврсто савезништво са драгим исламом, те ствара чврсту одлуку у себи за самоизградњу, реформе уммета и уздизање речи ислама (келиме). Ово двоје, значи самоизградња и реформа уммета, две су незаустављиве обавезе.

Њихова стратегија и употреба није тешка за трезвене и оне које размишљају уз дубокоумност у верским дужностима и кориштењем знања и мудрости.

Самоизградња почиње борбом са шејтанским нагонима и напорима у клоњењу од греха, а реформа уммета се ствара познавањем непријатеља и његових планова, као и борба за неделотворност удараца и препреденост непријатеља. Тек тада срца, руке и језици муслиманског тела и исламских народа бивају доведени у склад и ред.

У овој временској епохи, једно од најважнијих питања исламског света, а које се односи на судбину исламског уммета, јесу револуционарна догађања у Северној Африци и региону која су до сада резултирала свргавању неколико корумпираних и режима који служе Америци и савезништву са ционизмом а који су такође, продрмали и друге сличне режиме.

Ако муслимани пропусте ову велику прилику (хаџ) те је не искористе на путу реформи исламског уммета, биће на великом губитку.

Тренутно су сви напори агресорског империјализма укључени да скрену са правог пута ове велике исламске покрете.

У овим великим устанцима, муслимани и муслиманке су устали против владајућих деспота и америчке доминације која, заједно са злочиначким режимом ционизма, понижава и угњетава народе.

Они су сматрали да је ислам, његово учење и спасоносна реч, били фактор спаса овој борби за живот и смрт, и то су гласно објавили.

Одбрана потлаченог палестинског народа и борба са узрупаторским режимом постали су приоритет њихових хтења.

Пружена је пријатељска рука муслиманским народима и затражили су уједињење исламског уммета.

Они су кључни темељи народних устанака у земљама које су претходне две године носиоци бакље слободе и реформи, те својом душом и телом излазе на тргове револуције. Управо су они ти који могу учврстити кључне стубове реформи великог исламског уммета.

Устрајност на овим начелима је потребан услов за коначни тријумф народних устанака у овим земљама. Непријатељ ради на томе да продрма управо ове кључне стубове.

Корумпирани амерички, ционистички и НАТО властодршци, користећи се појединим народним заблудама и површинским размишљањима, настоје да скрену олујне покрете муслиманске младежи и под именом ислама их крвнички заваде, те борбу против колонијализма и ционизма претворе у слепи тероризам на улицама и сокацима исламског света како би се муслиманска крв проливала и да би се непријатељ ислама избавио из ћорсокака, а ислам и његови следбеници представили у најружнијем светлу.

Они након очаја од неуспеха уклањања ислама и исламских парола, сада прилазе убацивању смутње и раздора међу различите исламске правце те заверама “шиитско-сунитске фобије“ спречавају успостављање исламског јединства.

Помоћу својих фактора (послушника) у региону, изазивају кризу у Сирији како би јавно мнење преусмерили са важних проблема и опасности које их вребају у њиховим земљама те се приклањају крвавим авантурама које су сами изазвали.

Грађански рат у Сирији и међусобно убијање младих муслимана, представља злочин изазван од Америке и ционизма и влада покорних њима.

Ко може поверовати да су владе патрони мрачних диктатура у Египту, Тунису и Либији, данас заштитници и поборници демократизације сиријског народа?

‘Случај Сирија’ је питање одмазде влади која већ три деценије сама стоји наспрам узрупаторског режима и која пружа подршку отпору у Палестини и Либану.

Ми смо уз сиријски народ и противимо се било којој врсти провокација и страних интервенција у тој земљи. Било која врста реформи у тој земљи треба да се деси вољом сиријског народа и потпуно народним методама. То што светски империјалисти ‘слушају’ запомагања регионалних влада, долазе под изговором изазивања криза да би након тога, када криза заживи, дали себи за право да чине било коју врсту злочина у тој земљи. То је озбиљна опасност и ако регионалне владе не поведу рачуна о томе, морају ишчекивати свој ред у империјалистичкој препредености.

Браћо и сестре!

Обреди хаџа су прилика за дубоко промишљање о важним питањима исламског света. Судбина регионалних револуција и напори који су од рањених велесила покренути у овим револуцијама за њихово искривљавање, налазе се у броју ових питања. На сцени су издајничке улоге за стварање раздора међу муслиманима и неспоразума држава са Исламском Републиком Иран; Палестинско питање и покушај изолације бораца, те гашење праведне палестинске борбе; Антисламска пропаганда западних влада и њхова подршка онима који вређају и скрнаве светост Божијег посланика с.а.в.с.; Стварање погодног тла за грађанске ратове и подела појединих муслиманских земаља; Застрашивање влада и револуционарних народа од пружања отпора западним империјалистима, као и промовисање илузије да је њихова будућност у предаји агресорима. Друга важна и животна питања, слична горе наведеним, налазе се међу важним питањима, које током хаџа, захваљујући солидарности и емпатији вас хаџија, морају бити предмет промишљања и дубоког размишљања. Несумњиво ће упорним верницима бити указана Божија смерница, сигуран пут и срећа.

وَالَّذِینَ جَاهَدُوا فِینَا لَنَهْدِیَنَّهُمْ سُبُلَنَا


"Оне који се буду због Нас борили Ми ћемо, сигурно, путевима који Нама воде упутити…"


Ве-Селаму ‘алејкум ве рахметуху ве берекатуху

Сејед Али Хаменеи 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)