Иран произвео лек "Botulinum Toxin"
и прекинуо америчко-британски монопол


Ирански стручњаци су успели да произведу лек "Botulinum Toxin" и да на тај начин окончају монопол америчких и британских фармацеутских компанија.

Др. Насер Мохаммад-пур, директор пројекта производње лека "Маспорт" је рекао: "И.Р. Иран је захваљујући раду и деловању домаћих фармаколога и стручњака из више повезаних научних грана, након опсежног истраживачког и експерименталног рада, успела достићи технологију производње изузетно вредног лека "Botulinum Toxin".

Он је додао да је Иран овај лек презентовао под називом "Маспорт" и да се већ налази на тржишту, те је додао: "Botulinum Toxin је комплекс протеина који ствара бактерија Clostridium Botulinum. Он се везује за нервна влакна која путују до мишића и тако спречавају излучивање ацетилколина, неуротрансмитера који узрокује мишићне контракције. Ако се смањи концентрација ацетилколина, мишићни спазми су значајно редуковани или чак у потпуности елиминисани. Ефекат се обично региструје већ неколико дана након примене, највећи је за отприлике четири седмице и траје три до четири месеца. Зависно од дела тела који се третира, нуспојаве Botulinum Toxin-a се могу испољити у виду мишићне слабости, отежаног гутања, појави симптома сличних грипу, те боловима на месту убризгавања."
 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)