Списак филмова на српском језику

Боја раја (1999)
Rang-e Khoda
Мађид Мађиди
драма

"Боја раја“, култни филм иранског редитеља Мађида Мађидија, је породична драма у којој један члан породице из себичних разлога малтретира другог, односно насилник је отац, а жртва син. Отац је удовац, који жели поново да се ожени, али му смета његов слепи син. Због тога жели да га одвоји од куће и пошаље слепом столару на обуку. Филм има фантастично симболични завршетак; син страда у несрећи и чудом оживљава тек након што отац прође кроз агонију катарзе и схвати своје грешке.

"Боја раја“ емотивно је снажан и визуелно раскошан арт-филм, пун лепих кадрова који бујају колоритом и осветљењем, снимљен у брдовитом крају пуном дрвећа и цвећа. Посебно се истиче сложена карактеризација тескобе ликова, која није обележје само главног, него свих важнијих ликова. Осим тога, његова визуелност често има оправдање у симболичном приказу расположења - сунце и боје означавају радост, након које с маглом долази трагедија.


Под месечином (2001)
Zir-e nur-e mah
Реза Мир Карими
драма

Сејјед Хасан, сеоског порекла, је студент теологије који је окончао студије. Дан пре него што ће постати мула, током припрема за његову промоцију у свештеника, мали дечак краде његове ствари. У потрази за дечаком Хасан стиже у предграђе где среће људе какве раније никада није видео, аутсајдере и туђинце који ништа не знају о свештеничком позиву. У таквим околностима, он на нов начин спознаје свет око себе и људе из своје средине.


Посластичаркина кћи (2002)
Dokhtar-e shirini-foroush
Ираџ Тахмасб
комедија

Већ 20 година Саид је верен са Нилуфар, кћерком посластичарке, но његов отац и њена мајка неизменично изазивају сукобе између породица не би ли спречили свадбу. Само што се на једвите јаде помире и младенци уприличе венчање, избија нова завада на самој церемонији, и свадба се по ко зна који пут поново одлаже...


Овде гори светло (2002)
Inja cheraghi roshan ast
Реза Мир Карими
драма

Због болести срца старатељ једног светилишта принуђен је да нађе заменика. Међутим, нико није спреман да се прихвати посла заменика, због тешких услова и због тога што су изгубили веру у светилиште. Он је принуђен да тај посао повери малоумном братанцу.


Тепих од ветра (2003)
Farsh-e bad
Камал Табризи
породични

У циљу оживљавања древног јапанског фестивала на коме су се пре више од 4 века користили персијски теписи, јапанска дизајнерка Кинуе и њен супруг Макото добијају задатак да осмисле персијски тепих који ће се користити приликом церемоније. Они шаљу свој дизајн у Иран и наручују тепих, но пре него што Макото крене на пут да га преузме, Кинуе гине у саобраћајном удесу.

Месец дана пре одржавања фестивала, Макото стиже у Есфахан са ћерком Сакуром која видно пати због губитка мајке. На њихово изненађење, ткање њиховог тепиха још није ни започето. За Макота то значи да ће изневерити не само организатора фестивала, него и своју покојну супругу.

Породица и пријатељи човека који је био задужен за ткање тепиха схватају његов значај, и уз велики труд и упорност успевају да заврше тепих за само 20 дана. Како ткање одмиче, животне приче главних јунака се преплићу, те је у нити тог тепиха уткано пуно људске топлине, пријатељства и љубави.


Иза завесе од магле (2004)
Posht-e parde-ye meh
Парвиз Шејх Тади
драма

Глувонеми дечак који се школује на селу, суочава се са невољама када у школу дође нови надзорник. Његова настојања да успостави контакт са дечаком и његовом мајком дечак погрешно схвата све док ...


Мамин гост (2004)
Mehman-e maman
Дариуш Мехрђуи
комедија

Хумористична породична драма која дотиче и бизарна лица иранског друштва окупљена у приградском дворишту где се станари солидаришу са комшиницом на ивици нервног слома. Дворишна дружина скупља и припрема храну за њене неочекиване госте, јер је њен муж сасвим заказао, потпуно залуђен филмом, а понајвише Мртвом природом и Сохрабом Схахидом Салесом, великаном из седамдесетих, коме Мехрјуи посредовањем свога лика одаје почаст.


Заљубљена рибица (2005)
Mahiha-ye asheq mishavad
Али Рафи
породични

Храна је једина страст коју има Атихе, а мали ресторан који држи на каспијској обавли представља њен понос и уживање. Када се њен некадашњи вереник Азиз појави после двадесетогодишњег одсуства, она верује да је дошао да затвори ресторан. Зато припрема своја омиљена јела, једно за другим, у очајничким покушајима да га одврати од његове намере...


Хајјат (2005)
Hayyat
Голам Реза Рамезани
породични

Хајјат је дванаестогодишња девојчица која са својом породицом живи у идиличном селу у Ирану. Интензивно се припремала за предстојеће испите, у сеоској школи. Ноћ пред испит њен отац се фатално разболи и одведу га у болницу. Хајјат мора да се броне о млађој сестри на најважнији дан у њеном животу. Добри пријатељи покушавају да јој помогну да положи испите поред свега. Ипак, Хајјат није девојчица која лако одустаје...


Тако близу, тако далеко (2005)
Kheili dour, kheili nazdik
Реза Мир Карими
драма

Успешни неурохирург, посвећен послу, напушта свој позив и полази у пустињу како би пронашао и приближио се свом 18-годишњем болесном сину, који се под непрегледним небеским сводом пустиње бави посматрањем звезда.


Кафе Транзит (2005)
Café Transit
Камбузиа Партови
драма

Прича о жени удовици која одлучује да настави посао свог преминулог мужа у камионету-ресторану у селу близу границе, док истовремено избегава захтев свог шурака, који према традицији мора да је ожени као другу жену.


Ноћни аутобус (2007)
Otobus-e shab
Киумарс Пур-Ахмад (
http://www.imdb.com/name/nm0014160/)
драма

Младом војнику додељена је тешка мисија ослобађања аутобуса пуног ратних заробљеника са прве линије фронта. Пред њим је дугачка и неизвесна ноћ, рањени саборац и старији, џангризави возач...


Сунце свима једнако сија (2007)
Aftab bar hame jeksan mitabad
Абас Рафеи
драма

“Сунце свима једнако сија” прича је о хришћанки Џенет која губи веру и њеној блиској пријатељи Негар, чији је муж Реза уједно и Џенетин бивши љубавник, а има оштећења из рата и његов опоравак је потпуно неизвестан. Преваривши управника болнице, Негар успева да извади Резу из болнице надајући се чуду. Они одлучују да посете светилиште у другом граду, али у току вожње, кроз дуг и предиван предео, свуда око себе откривају чуда која их воде до већег чуда, како за њих муслимане, тако и за хришћанку Џенет, која доживљава верско просветљење.


Ноћ (2007)
Shab
Расул Садр Амели
драма

“Ноћ” је прича о младом полицајцу Мохсану кога током рутинске пратње заробљеника затекне снежна олуја. Закаснивши на последњи воз за Нехбандан, присиљен је да преноћи под истим кровом са старијим ухапшеником, доктором Хорамијем. Неповерљив и напет однос међу сапутницима распирују Мохсанова бојазан да ће закаснити на властито венчање заказано за три дана, као и докторова жеља да се ослободи лисица да би испунио жељу болесне мајке...


Беле патике (2008)
Katuni-je sefid
Мохамад-Ебрахим Моајери
драма

Филм говори о пожртвованом учитељу који одлази на југ земље ради поновног увођења спорта у старој школи. 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)