Филм

Својим сјајним остварењима ирански филм већ две деценије фигурира као једна од водећих и респектабилнијих националних кинематографија у свету. Једна од тајни глобалног успеха иранске кинематографије у свету пре свега је директан приступ темама које су од универзалног значаја, као што су породица, деца, традиција.

У сарадњи са домаћим филмским институцијама, КЦ Ирана сваке године организује фестивал иранског филма. Традиционални ирански фестивал у Кинотеци већ годинама привлачи не само филмофиле, него и љубитеље филма који уживају у свему ономе што је “главни ток”, који је преплавио умируће биоскопе, полупразне мултиплексе и све веће мале екране. До сада је одржано девет фестивала, а на једном од њих гостовао је и славни редитељ Маџид Маџиди, аутора култних филмова "Деца неба", "Боја раја" и "Киша". Последњи фестивал иранског филма 2012. године у Музеју Југословенске кинотеке, представио је шест остварења познатих, али и нових аутора који изазивају пажњу остатка света пре свега због чињенице да долазе из земље која поштује традицију и има кодификован начин живота, а неретко је у сукобу са глобалистичким токовима. Приказана су полемична и разноврсна остварења која одишу слободом изражавања.

Савремени ирански филм стекао је огроман број поштовалаца у свету у дијапазону од Михаела Ханекеа, преко Емира Кустурице, па до Вернера Херцога који ту кинематографију сматрају водећом у свету. Ипак, преко фестивала, где ова кинематографија по правилу тријумфује, мање је познат податак да на иранском тржишту национални филм доминира и по резултатима у биоскопима, који су за разлику од остатка света још увек пуни.Списак филмова са српским титлом


 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)