Курс персијског језика

Почев од 1991. године, Ирански културни центар континуирано организује бесплатне курсеве персијског језика у Београду, а повремено је организовао и курсеве за заинтересоване полазнике и у унутрашњости. Први курс одржан је октобра 1991. године. У настави је коришћен уџбеник др Јадолаха Самаре Persian Language Teaching Book I. На почетни течај се уписало сто полазника, а у фебруару 1992. године испит је положило њих четрдесет. Већ после месец дана сви они су наставили да уче у оквиру почетног курса, по Уџбенику персијског језика II, истог аутора. Године 1993. настава у овој институцији је продужена. У сезони за 2009/10 годину курс на пет нивоа (I, II, III, IV и напредни) похађа око 150 полазника. У настави се користе уџбеници персијског језика чији је аутор Ахмад Саффар Могаддам.

Курс за учење персијског језика полазницима пружа могућност да науче језик на коме су великани писане речи као Фирдуси, Са’ди, Хајам, Хафиз и Руми створили непролазна дела. На основном курсу полазник упознаје говорне и писмене стилове персијског језика до мере практичних дневних потреба. На крају овог курса, полазник је у стању да оствари лингвистичку комуникацију са људима који говоре персијским језиком, да чита основна школска штива, да разуме и користи идиомске изразе и граматичку структуру говорног персијског. Подучавање се одвија на техеранском дијалекту, који се међу бројним персијским дијалектима сматра стандардним, и као такав се користи на радију, телевизији и у филмовима. Српски се приликом одржавања курса користи као посредник у нужној мери.

Лекторат

Школске 1999/2000. године у сарадњи са Културним центром И. Р. Ирана, на Катедри за оријенталистику Филолошког факултета отворен је лекторат за персијски језик. Настава на лекторату подразумева четворосеместрални курс персијског језика. Од самог отварања Лектората обезбеђени су, захваљујући доброј сарадњи Филолошког факултета и КЦ Ирана сви неопходни услови за ефикасну и квалитетну наставу, кадровски и уџбенички. Уџбеници су намењени странцима који желе да уче персијски језик. Рађени су по савременим методама за учење страних језика. Поштовани су принципи поступности и градације у увођењу нових елемената, и граматичких и лексичких, а нарочито у текстуалном делу. У њима се на адекватан начин обрађују обе језичке форме персијског језика, писани формални језик, као и говорни, и то техерански говор, који се сматра говорним стандардом и употребљава у већини медија. Уџбеници су такође намењени и самосталном учењу. Зато су на крају дати кључеви за решење вежби, као и више спискова глагола, идиома и фраза.

Историјат персијског језика у Србији

Оријентални језици, арапски и турски, и оријенталне књижевности, арапска, персијска и турска, изучавају се на универзитетском нивоу у Југославији од 1926. године када је основан Семинар за оријенталну филологију на Филозофском факултету у Београду. Оснивач Семинара, Фехим Бајрактаревић (1889-1970), од самог почетка испољио је посебно интересовање за персијски језик и књижевност. Својим поузданим, филолошки прецизним и надахнутим преводима на најбољи начин је ову европској публици веома блиску и омиљену оријенталну књижевност презентовао. Реформом наставних планова и програма 1987. године курс персијске књижевности је укинут и није више враћен.

 
Контакт

Незнаног јунака 32
11040 Београд

Телефон: + 381 11 3672 564  
2660 386  
Факс: + 381 11 2666 980  

E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
persijski@iran.rs

Web: iran.rs
  iriran.me
iran.mk


Како да нас пронађете... 
(мапа)